Melltartó méret – útmutató a helyes választáshoz

Az ideális melltartó méret választás legalább annyira fontos ahhoz, hogy kényelmes melltartót viselhessünk, mint az, hogy megtaláljuk az egyéni adottságokhoz leginkább illeszkedő formát. A helyes melltartó méret kiszámításához körméretre és kosárméretre is szükség lesz. Sajnos sok nő visel kényelmetlen melltartót, ami abból ered, hogy nem jól választja ki a saját melltartó méretét, ebből kifolyólag túl szűk vagy éppen túl bő a fehérnemű.

Melltartó méret

A melltartó egy olyan alapvető fehérnemű, amit a hölgyek szinte tinédzser kortól egy egész életen át viselnek, természetesen ajánlott mindig az életkornak, egyéni igényeknek, adottságoknak megfelelő fazont és méretet hordani. 

Nagyon sokan viselnek nem a méretüknek megfelelő melltartót, ezek vagy nem tartják megfelelően a ciciket, esetleg szorítanak, nyomnak, vagy csak nem komfortosak.

Nagyon fontos, hogy a melltartó méretünkkel pontosan tisztában legyünk, ha pedig fogyunk, hízunk, esetleg várandósság, szoptatás idején ajánlott újra mérni a méreteket, és az adott eredménynek megfelelő melltartó méretet vásárolni és viselni.

Mit jelent a melltartó méret

A fehérnemű üzletek melltartóin különböző számokat, betűket látunk feltüntetve. Ezek az adott melltartónak a méretét jelölik.

A melltartó méret egy mell alatt, centiméterben mért körméretből és egy betűvel jelzett kosárméretből áll.

Például 85B vagy 90C. De hogyan kell a helyes melltartó méretet kiszámolni?

Miután lemértük a szükséges paramétereket, vagy melltartó kalkulátorba beírjuk, és ott megjelenik a pontos melltartó méret, vagy a lenti táblázatok segítségével azonosítjuk ideális melltartó méretünket.

Melltartó méret kalkulátor

Manapság léteznek az interneten melltartó méret kalkulátorok, melyek a mellbőség és a mell alatti körméret megadásával pontos eredményt adnak az ajánlott melltartó méretünkkel kapcsolatban.

Természetesen melltartó méret kalkulátor nélkül sem ördöngösség a helyes melltartó méret kiszámítása, csupán néhány mérési, számítási lépést kell követni és máris megkapjuk a komfortos melltartó méretünket.

Melltartó méret választás

A melltartó méret választás előtt meg kell határozni a saját melltartó méretünket! Ehhez az alábbi pontok követése javasolt:

  • meghatározni a mell alatti körméretet! – a centit teljesen vízszintesen tartva, nagy levegőt véve közben úgy kell megmérni, hogy a centi se túl bő, se túl szoros ne legyen! Ezután a kapott értéket az alábbi táblázat szerint besorolni:
Mell alatti körméret Melltartó körméret nagysága
63-67 cm 65
68-72 cm 70
73-77 cm 75
78-82 cm 80
83-87 cm 85
88-92 cm 90
93-97 cm 95
98-102 cm 100
103-107 cm 105
108-112 cm 110
113-117 cm 115
118-122 cm 120
  • megmérni a mellbőséget! – ehhez legcélszerűbb egy sima, nem push up-os melltartóban megmérni a mellbőséget. Ez azért fontos, mert így melltartóban megfelelően tartva lesznek a mellek. Egyenesen állva a mellek legszélesebb pontját kell megmérni, szintén ne legyen túl bő, sem szűk a centi!
Melltartó méret választás
Melltartó méret választás
  • kiszámolni a kosárméretet! – a mellbőségből ki kell vonni a mell alatti körméretet! Ez a különbség megadja a kosárméretet.
Különbség (cm) Kosár
12-13 cm A
14-15 cm B
16-17 cm C
18-19 cm D
20-21 cm E
22-23 cm F
24-25 cm G
26-27 cm H
28-29 cm I
30-31 cm J

Melyik a legkisebb melltartó méret

A melltartó egy többfunkciós fehérnemű, nemcsak a mell eltakarására, de megemelésére, alakjának kiemelésére is használatos, dekoltázs formálására, esztétikai okokból, divatcélok miatt vagy kulturális tényezők miatt egyaránt viselik.

 A legkisebb melltartó méret gyakorlatilag az „A” kosár, a legnagyobb a „J” kosár, ahogy a fenti táblázatból is látszik. Az átlagos kosárméretek egyébként „A” -tól „D” -ig terjednek.