Már sokan hallottak a Scoville-skáláról, hiszen aki szereti az extrém erős ízeket, az valamennyire már tájékozott a témában. Mi pontosan a Scoville-skála? A Wilbur Scoville kémikus által kidolgozott rendszer szerinti, róla elnevezett mértékegység, amely a paprikák erősségét méri. Ez a mérőszám a főleg chilipaprikában jelenlévő kapszaicin relatív erősségét méri. A kapszaicin a bőr idegvégződéseire hat, melyek a nyálkahártyákon kifejezetten érzékenyek, és alapvető élettani feladatuk a hőérzékelés. A mértékegység rövidítése SHU. A skálán az egyszerű paprika az egyik viszonyítási pont, amely nem tartalmaz kapszaicint, így értéke 0. Utána következik a pritaminpaprika, majd a különböző borsok, amelyek már akár 500 egységet is tartalmazhatnak. Viszonyításképp: A mi kedvelt Erős Pistánk 1000, a Cayennei-bors már 30.000 Scoville egység körül mozog. A mi erős zöldpaprikánk erősségi értéke 1500-2500 SHU, míg a közepesen erős chilinek számító jalapeno akár a 8000-et is elérheti. A rekorder paprikák, pl. a Carolina Reaper akár 2200000 SHU is lehet. A tiszta kapszaicin pedig 15 és 16 millió Scoville között mozog.

További chilis információk, termékek a Házi Ízek weboldalán a haziizek.hu-n.

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük