Móni receptje: "Hová bújt a cica?" – Répás bolognai ragu rizzsel

"Hová bújt a cica?" – Répás bolognai ragu rizzsel

Kétgyermekes anyuka vagyok, nagyfiam 2.5 éves, kislányom 4 hónapos. A fiam jó étvágyú, de ilyen izgalmasan tálalt és finom ételeket még nagyobb kedvvel fogyaszt. Ez a recept bolognai ragu stílusú, amit ízletessége mellett sok répával, friss paradicsommal és rizzsel tettem egészségesebbé. Kis veteményesemben megterem a bazsalikom, petrezselyem, koktélparadicsom. Végtelenül jó érzés, hogy saját, bio alapanyagokat is fel tudok használni főzés közben. Készíthetünk barnarizsből barna cicát, vagy fehér rizsből nyuszit is, kinek mi a kedvence. A kisfiam nem győzi kérdezni, hogy „hová bújt a cica?”, „hol van a feje?”, miközben nagy érdeklődéssel és kaján vigyorral az arcán eszi meg a kis állatfigurát.

Elkészítés menete

1.A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, majd 1 evőkanál olajon, közepes lángon üvegesre sütjük.

2.A hagymára tesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk igény szerint.

3.Miközben elfő a hús leve, megtisztítjuk a sárgarépát, kis darabokra vágjuk, majd a húshoz tesszük a babérlevéllel együtt. Ha kell, többször adjunk hozzá egy kis vizet, de érdemes nem lefedni, mert a sütéstől egy kicsit édesebb lesz a répa. Ha a gyermek nem enné meg a répát, érdemes lereszelni, úgy nem lesz feltűnő az ételben.

4.Amikor a répa nagyjából megpuhult, tegyük hozzá a paradicsompürét (én 2 kis, 140g-os konzerv sűrített paradicsomot szoktam) a kettévágott koktélparadicsomokat, egy kis vizet és egy kávéskanálnyi szódabikarbónát, ettől kevésbé lesz savas, megterhelő az étel. Tegyünk bele es kis fahéjat és holland kakaóport, ettől egzotikusabb lesz az íze (én kb 1-1 kávéskanálnyit szoktam), a petrezselymet, bazsalikomot, plusz a széttört fokhagymagerezdet.

5.Időnként megkeverve pároljuk fedő alatt még kb 10-15 percig, vagy amíg az állaga megfelelően sűrű nem lesz. Amikor elkészült, keverjük bele a reszelt sajtot.

6.Közben főzzük meg a rizst: 1 evőkanálnyi olajon, közepes hőfokon, 1-2 percig kevergessünk 1 bögre (kb 2.5 dl) rizst, majd tegyünk rá 2 bögrényi forró vizet és egy kis sót. Mikor a víz forr, vegyük le a hőmérsékletet kicsi-közepes erősségűre, majd fedő alatt pároljuk puhára. Kissé ragacsosnak kell lenni ahhoz, hogy formázni tudjuk.

7.Amint a rizs megfőtt és picit kihűlt, egy fóliával vagy tiszta konyharuhával megformázzuk a cica testét, majd a 2 kis tappancsot és a farkát a kezünkkel. Ezeket helyezzük el egy tányéron. A farkát érdemes egy fogvájóval a testre rögzíteni (ezt ne felejtsük el észrevétlenül kivenni, mikor a gyermek elkezd enni!). A tappancsokra sonkából vágjunk ki pici talppárnákat, és helyezzük el a cicalábakon, majd halmozzuk köré a ragut úgy, mintha a cica alábújt volna. Díszíthetjük friss paradicsommal, vagy egyéb zöldséggel.

Hozzávalók

2 ek olívaolaj (1 kanál a húshoz, 1 kanál a rizshez)

1 kisebb fej vöröshagyma

50 dkg darált, zsírszegény sertéshús

5 db sárgarépa

280g sűrített paradicsom

pár db koktélparadicsom

1 kk szódabikarbóna

2 db babérlevél

1 kis csokor friss petrezselyem

néhány levél friss bazsalikom

1 gerezd fokhagyma

só, bors, kicsi fahéj és holland kakaópor ízlés szerint

ízlés szerint reszelt sajt (kb 5-10 dkg)

1 bögre kerekszemű rizs

1 db sonkaszelet (a cica talpacskájához)

A szavazás lezárult!

Kedves Egészségfalók a szavazás 2018. október 8.án éjfélkor lezárult.