Valika87 receptje: Rakott köles zöldbabbal állati formában

Rakott köles zöldbabbal állati formában

Férjemmel és két gyermekemmel együtt Budapesten élünk. Néhány hónappal ezelőtt kezdtem életmód váltásba, így az asztalra egészségesebb ételek kerülnek. Egyik kedvencünk a köles, melyet a következő recept is tartalmaz.

Elkészítés menete

A hagymát apróra vágjuk, majd olajon üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk a darált pulykahúst és kevés vízzel felöntjük, ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, natúr ételízesítővel. Ebből egy mokkáskanálnyit teszek az ételekbe, mely nálam kihagyhatatlan hozzávalóvá vált. Készre sütjük.

Közben a kölest szűrőn átmossuk, majd háromszoros mennyiségű vízben megfőzzük. Ízesítjük.

A zöldbabot szintén megfőzzük sóval és a mokkáskanálnyi ételízesítővel. Ha kész, leszűrjük, s hagyjuk lecsepegni.

Ha minden megfőtt, kivajazzuk a tetszőleges formákat (én piteformát használtam). A főtt kölest a formánk széléhez és aljához simítjuk kb. 1 cm vastagságban. Az így keletkezett mélyedésbe rétegezzük a húst, zöldbabot, majd végül pedig a joghurtot és sajtot. 180 fokos előmelegített sütőbe tesszük, s addig sütjük, míg a sajt szépen megsül. Melegen tálaljuk, akár a formában, akár egy tányérra kiborítva, melyet tetszés szerint dekorálhatunk.

Hozzávalók

20 dkg hántolt köles

20 dkg zöldbab

20 dkg darált pulykahús

1 közepes fej hagyma

bors

natúr ételízesítő (só nélküli)

olaj

sajt

görög joghurt

vaj a forma kikenéséhez

A szavazás lezárult!

Kedves Egészségfalók a szavazás 2018. október 8.án éjfélkor lezárult.